Сто видів Едо. Розповідь про японського художника у День Святого Миколая

Олеся Манько

19 Грудня у День Святого Миколая покровителя усіх дітей у міський галереї— відбулася чергова лекція Сергія Побожия.

Під час цієї лекції ми дізналися як розвивалося мистецтво у Японії у XVIII – столітті. На початку XVIII століття Японія зазнавала великого зовнішнього впливу від країн Європи і Китаю, у зв’язку з чим тоді навіть з’явилося прислів’я: «китайська зовнішність – японська душа».

Сто видов Эдо. Вечерний дождь в Атаке на Великом мосту

Щоб зберегти свою культуру японці закрили морські шляхи і почали розвивати свої національні культуру, традиції та мистецтво. В результаті цього розвитку з’являється дуже відомий зараз японський театр «Кабукі», ролі у якому грають виключно чоловіки.

Андо Херосіге японський художник-графік, представник напряму укійо-е, майстер кольорової ксилографії. Автор більш ніж 5400 гравюр. В ліричних камерних мотивах передавав непостійність природи, атмосферні ефекти снігу та туману.

 

Сто видов Эдо. Кленовые листья и храм и мост Текона в Мама

Народився у 1797-му році у сім’ї пожежника. Ця професія дуже поширена та почесна у Японії.

Він творив у жанрі гравюри. Свою першу гравюру він написав уже в 10 років. Він почав працювати у відомого в Японії майстра Хокусая, але через деякий час пішов від нього, намагаючись знайти свій власний стиль.

Сто видов Эдо. Вечерний вид Сарувакачо

 

Головним у його творчості було зображення природи, яку він відобразив у своїх гравюрах під назвою «Сто видів Едо» (Токіо). У своїх працях він не просто показує красу природи, а стилізує пейзаж досягаючи його символічного звучання. Нерідко саме зображення природи відходить на другий план для того, щоб створити майстерно побудовану композицію, яка має філософський підтекст.

Сто видов Эдо. Квартал красильщиков в Канда

Також Сергій Побожий надав нам список літератури, яку можна прочитати на тему. Це, наприклад, «Ренесанс Японії» Кірка Кервуда. В Інтернеті є також лекції тих, хто займається історією Японії, зокрема, це лекції Євгена Рудінштерна.

Закінчилася наша лекція тим, що Ганна Приходько привітала нас зі святом Миколая заспівавши пісню за підігравши собі на фортепіано.

Оставьте комментарий